12 d’octubre 2009

Militarisme i patriotisme, un plat combinat a la cartaQuè hi pinta la TV3, què hi pinta un paio com en Ferran Adrià, anunciant la 'Fiesta Nacional', 'El dia de la Raza', rodejat de membres de les forces armades, donant suport a un 12 d'octubre on s'exalten els valors (millor dit 'els contravalors') de la guerra, o si ho voleu més suau però no menys desagradable, del militarisme i d'un exercit que va envair els pobles dels continents americans i dels pobles atlàntics i mediterranis de la vella Europa. Que hi pinta 'la nostra' televisió? per què hi dóna cobertura? Què hi pinta el 'símbol' més català de la cultura gastronòmica de casa nostra rodejat de militars amb els que intercanvia somriures i 'bon rotllo' fent apologia de la 'Fiesta Nacional' dia si i dia també a través d'un mitjà públic que paguem entre tots els catalans? Clar, que després d'escoltar dir a la Carme Chacón 'Viva España, viva el Rey' tot és possible, i és que la gent ven la seva ànima al diable per un plat de llenties. No puc deixar de recordar aquelles paraules cantades de Paco Ibáñez: "Cuando la fiesta nacional yo me quedo en la cama igual, que la música militar nunca me supo levantar, en el mundo pues no hay mayor pecado que el de no seguir al abanderado" (Quan parlo de l'abanderat jo hi vaig més enllà, perquè de banderes, de qualsevol 'pàtria', jo poques, per si de cas)I, com no, ara us torno a deixar la perla de la ministra Chacón, extreta ara d'una versió de la TV3:

4 comentaris:

 1. Benvolgut Jordi:
  Subscric totalment aquest post.
  Només volia afegir una coseta...
  La cançó "La mala reputación" si no vaig equivocat és una versió d'un tema del gran cantautor francès George Brassens. Tema que també fou versionat en el seu moment, rotllo rocker, per en Loquillo i los Trogloditas. Jo coneixia aquesta cançó gràcies al Loquillo. Avui mateix he pensat amb aquest cançó però la versió que cantava era la del Loquillo.

  ResponElimina
 2. Hola Gabriel, gràcies pel teu comentari. Doncs hi tens tota la raó La mauvaise réputation de George Brassens, i que també la va cantar 'Loquillo'. Jo l'havia sentit pel Loquillo també, el que passa és que des de petit l'havia conegut cantada per Paco Ibáñez. De fet, em penso que Paco Ibáñez no ha estat mai cantautor, malgrat que sí ha musicat poemes, però sempre s'ha mogut en el cercle dels cantautors, i això pot donar a confusions i podem atribuir-li erròniament l'autoria d'aquesta cançó. Perquè no hi tinguem més dubtes: George Brassens. Salutacions, Gabriel

  ResponElimina
 3. Un post ben complet, sí senyor !!

  ResponElimina
 4. Oh! moltes gràcies, Mireia, és molt maco que em diguis això. Salutacions!

  ResponElimina