22 d’abril 2008

Un nou recurs lingüístic revolucionari 'on-line'

Víctor Pàmies, lingüista i paremiòleg de Vallromanes, acaba de compartir des del seu bloc sobre paremiologia catalana un vocabulari multilingüe sobre paremiologia, la ciència que estudia els refranys



Víctor Pàmies és un lingüista afincat a Vallromanes que s'ha especialitzat en l'estudi de la paremiologia catalana. A poc a poc ha anat bastint un complet espai sobre paremiologia catalana amb diversos blocs especialitzats i diversos materials audiovisuals, que podeu consultar des del portal refranys.com

A la seva formació de lingüista cal afegir-hi la de terminòleg, àmbit en què col·labora des de fa més d'una dècada als Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona, i quan tot just acaba de cursar el Màster online de Terminologia de l'Institut Universitari de Lingüística Aplicada (IULA) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona.

Amb aquest bagatge ha decidit emprendre l'elaboració d'un vocabulari multilingüe de paremiologia que acaba de compartir i posar a disponibilitat de tothom des del seu portal de paremiologia.

És un vocabulari català de gairebé 150 termes, amb les definicions corresponents i els exemples en els casos que hi escau. El vocabulari es complementa amb els equivalents en castellà, anglès i francès, una introducció exhaustiva, la citació de les fonts consultades i uns índexs per als quatre idiomes del vocabulari que en faciliten la cerca.

Pàmies avança que aquest vocabulari és l'embrió d'una obra molt més ambiciosa: l'enciclopèdia paremiològica que ha començat a elaborar també en línia i que amplia els continguts del vocabulari amb entrades per a obres i autors destacats del folklore català, així com amb altres informacions de caire enciclopèdic.

Víctor Pàmies també és l'autor del primer refranyer català-castellà a Internet (una obra també única i d'un valor inqüestionable; us aconsello que la feu servir), d'un refranyer temàtic i manté des d'agost de 2005 el seu bloc Raons que rimen

Enllaços:



Fotografia: Víctor Pàmies entrevistat a una presentació a la Casa de la Generalitat de Perpinyà (Catalunya Nord)

2 comentaris:

  1. Gràcies per la difusió, Jordi, de veritat.

    I d'on has tret tu aquesta fotografia de Perpinyà? Apa, sorprèn-me...

    ResponElimina
  2. De res, no es deuen.

    Bé, això de la fotografia és molt senzill: Un que sap molt bé fer recerca en internet; moltes hores treballant-hi. La veritat és que es troba buscant en Google i després de la troballa, buscant dins les pàgines fins que trobem la fotografia que ens interessa. Això sí, com sempre, les cerques en Google amb les preferències en català o en català-castellà. No puc sorprendre't massa, hi és a internet; això sí, cal gastar el seu temps i posar-hi interès, sense un mínim esforç no trobem mai resultats satisfactoris.

    Salutacions i èxit amb el teu nou recurs.

    ResponElimina