30 d’abril 2008

I nosaltres... on som?

"Ells són aquí entre nosaltres,
però nosaltres on som?

A vosaltres ho pregunto
que sou amics, i que sou molts
.
Ells són aquí entre nosaltres,
però nosaltres on som?" (1)Sí, sí, ja em conec la història: "Que no s'hagués ficat en problemes, si hom no es fica en problemes no li passa res""Quan els nazis van venir a buscar els comunistes, vaig guardar silenci, perquè jo no era comunista. Quan van empresonar els socialdemòcrates, vaig guardar silenci, perquè jo no era socialdemòcrata. Quan van venir a buscar els sindicalistes, no vaig protestar, perquè jo no era sindicalista. Quan van venir a buscar els jueus, no vaig protestar, perquè jo no era jueu. Quan van venir a buscar-me, no hi havia ningú més que pogués protestar" (2)Fa aproximadament 2 anys i mig va morir Rosa Lee Parks. Rosa es va negar a abandonar el seu seient a l'autobús perquè havia pagat el bitllet com els altres passatgers que no eren negres, això la va convertir en una "heroïna". Calen herois per a moure la història? Jo crec que no. És el Zeitgeist el que mou la història, però, mentre la majoria de persones diem que som socialistes, comunistes, anarquistes, republicans, etc. i no fem res de significatiu, hi ha persones que, per molts diferents motius (hauríem d'entrar a una anàlisi psicològica), surten al carrer i donen la cara, s'hi enfronten, reben els pals, a vegades fins i tot moren i són màrtirs; aquestes persones són els que fan esclatar de tant en tant aquells moviments populars que canvien la història, que fan que ja no siguem els esclaus de Grècia i de Roma o els remences de l'època feudal.

Tanmateix, que m'heu de dir? Seguirem callats? Portem ja massa temps fent-ho. El nostre silenci ens fa còmplices. La nostra complicitat ens fa botxins. Al final tots nosaltres som els nostres propis botxins.

Només volia fer-vos saber que, a part dels partits del Barça, els llibres de poemes i les simfonies de Beethoven, al món hi passen d'altres coses. Crec que aquesta és una de les importants. Aquesta vegada tampoc hi penses fer res?

Diuen que un tal Godin va dir tal cosa: "Els pastors seran tirans mentre les ovelles siguin imbècils", i així ens va a tots plegats.

(1) Lluís Llach
(2) Martin Niemöller

De l'àlbum de fotografies de Jordi Salvia
"Que fácil es protestar por la bomba que cayó
a mil kilómetros del ropero y del refrigerador
que fácil es escribir algo que invite a la acción
contra tiranos, contra asesinos
contra la cruz o el poder divino
siempre al alcance de la vidriera y el comedor"

(Silvio Rodríguez, Canción en harapos, Causas y Azares, 1986)

2 comentaris:

 1. Realment és terrible que per una bandera et puguin caure dos anys i mig i per altres delictes molt pitjors de vegades no es preocupin ni de buscar-te.

  Veia l'altre dia imatges del tarat que apuntava amb una pistola els manifestants d'Alacant i res de res: la polícia recomanava als manifestants que corressin per no quedar dins el camp de tir d'aquell paio.

  O gent que tiroteja gossos i ningú se'n preocupa, oi?

  La justícia és molt millorable i per millorar-la cal dennciar abusos com aquests. I perseguir el nepotisme i el tràfic d'influències.

  ResponElimina
 2. Doncs sí, noi, tens tota la raó. Els temes de la justícia i de la policia semblem moure's a vegades més pel caprici o vagi vostè a saber per què que no pas per un sentit lògic i raonable.

  Jo també vaig veure i llegir el que contes d'Alacant, és d'allò més esperpèntic.

  Sobre el tema de la gent que tiroteja gossos què dir també! Ara no callaré pas, un altre dia diré algunes quantes coses, malgrat haver deixat el tema del judici de banda per altres motius.

  Jo penso que sempre s'hauria de denunciar tots aquests temes i amb molta força i difusió perquè crec que a aquest pas no anem massa bé.

  I deixo de banda els discursos "antisistema" hehe..., que ni cal treure'ls a la palestra.

  Gràcies pel comentari i salutacions
  Jordi

  ResponElimina