24 de febrer 2005

NOS MIRAN

A continuació, una autèntica joia sobre el tema d'immigració, fa molt temps que me la guardo per casa. De fet, ja l'havia publicat a la meva pàgina web. Una aportació a l'apartat de Cartes al Director d'una persona llatinoamericana al diari de difusió gratuïta 20 minuts. A vegades les coses més magistrals no estan escrites per grans pensadors, escriptors de fama, ni catedràtics universitaris; potser aquesta persona era al seu país alguna d'aquestes coses i ho ignoro, per cert. El dedico a totes aquelles persones que tinguin la mínima sensibilitat humana per poder entendre'l:

NOS MIRAN
Daniel Marocco, Barcelona, 3/10/02
Cartes a 20 minutos, edició Barcelona

Nos miran y no sabemos porqué. Ya sea en el metro, en el autobús, en el supermercado o en una plaza; ellos nos miran. ¿Será que se sienten diferentes o nosotros somos distintos? A fin de cuentas, a todos nos enseñaron que los hombres somos todos iguales, claro que ellos nos miran diferente. Nos miran con desconfianza, con recelo y hasta con bronca; ellos creen que vinimos de tan lejos para robarles la cartera o el trabajo: eso debe ser, por eso nos miran. ¿Pero qué sería de Barcelona sin nosotros, los inmigrantes?, ¿la ciudad hubiese sufrido un cambio vertiginoso? Desde 1996 hasta ahora, Barcelona aumentó un 400% su población extranjera que no vino a robar precisamente ni carteras ni "buenos" puestos de trabajo. Romperse el "lomo" o ensuciarse las manos es algo que quienes nos miran no piensan hacer; trabajar en la construcción, en una almacén, en la cocina de un restaurante o en la limpieza son trabajos que desean que haga otro: el inmigrante.

¿O será por esto que nos miran? Sí, nos miran porque nos admiran. Claro, alguien que viaje más de 10 mil kilómetros para hacer un trabajo "sucio" debe ser reconocido, elogiado; quienes miran deben además aplaudir tanto coraje y espíritu aventurero del extranjero. Quienes ahora tanto miran son descendientes, de sangre, de europeos que poblaron América. Las condiciones, sociales o políticas, que les llevaron a ellos o a nosotros a viajar son similares, casi las mismas. Si tenemos la certeza que Europa invadió América en 1492, entonces quienes ahora regresan a Europa son los hijos de europeos volviendo a casa. ¿Por eso nos miran?

2 comentaris:

  1. Benvingut, Sr. Gomara, a la CATosfera. Sobre el seu post d'avui, faria bé d'informar-se abans d'escriure en comptes de parlar per parlar via ràdio makuto sense saber realment quina fou la veritable motivació de la suspensió de l'esmentada conferència del Sr. Oliveras a Vallormanes. La llei electoral deixa molt clars els límtis de la propaganda els dies anteriors a uns comicis o un referèndum, sobretot quan es tracta d'entitats o particulars que no són partits polítics. Comprenc el seu desencís amb el resultat d'aital referèndum, però això no justifica que vostè escrigui bajanades gens fonamentades amb la pretesa intenció de fer una crítica més aviat pueril. Primer, Sr. Gomara, s'informa bé de les coses, i després, escriu al seu weblog, d'acord?

    ResponElimina
  2. Estava passejant per catapings i he entrat al teu blog, ja l'aniré llegint

    ResponElimina