25 de novembre 2008

Anglaterra, un exemple a seguir?

Confesso no haver-me'n informat a fons però, a simple vista, l'anunci d'una baixada dels impostos que graven indirectament a totes les economies per igual i una pujada substancial dels impostos que graven directament a les economies més afavorides, sembla d'allò més equitatiu quan ens omplim la boca de conceptes com a societat del benestar i repartiment de la riquesa.

En una societat capitalista tal com en la qual vivim, sempre he defensat una càrrega més forta de l'IRPF sobre les persones i entitats que ostenten més privilegis (d'acord amb uns barems progressivament equitatius; o sigui molts trams que variïn gradualment en base a les rendes de cadascun) i una disminució o desaparició total d'aquells impostos que tothom paga per igual (peatges, IVA, etcètera). No sembla pas lògic que tothom pagui per igual si no disposa del mateix capital; que pagui més qui més tingui. Aquesta és la lògica del repartiment de la riquesa.

En aquest sentit l'anunci de Gordon Brown de rebaixar l'IVA fins el 15% -el mínim que permet la Unió Europea- i pujar l'IRPF del 40 al 45% a les rendes més altes -malgrat que sigui una mesura purament reformista- em sembla a priori un pas en absolut menyspreable si pretenem un món més "just" o equitatiu. És així una mesura clarament en la línia del que hauria de fer qualsevol govern que es declari d'esquerres, si més no. Espero que no sigui tan sols una manera d'incentivar el consum i temporal (em refereixo a la rebaixa de l'IVA) perquè la gent gasti més durant el Nadal. Incentivar el consum tampoc sembla que sigui d'allò més sensat, fora d'una lògica capitalista.

Consumir
de per se, que val a dir en definitiva consumir qualsevol tipus de recursos, no ha estat mai bo ni per la gent ni pel planeta, però menys que mai en el nostre context espaciotemporal. Una cosa és el benestar i una altra de ben diferent és el consumisme. I, aquí, hi tornem a caure en la trampa mortal del capitalisme.

11 comentaris:

 1. el problema es que a l'hora de repartir no es igual per tots, el que més paga no rep res i el que no paga rep molt.

  Està bé això, imagina't que tu pagues la cervesa d'una festa i no et deixen veure ni un quinto enlloc de repartir la cervesa a parts iguals. Just i equitatiu.

  ResponElimina
 2. Bacus, no acabo de veure massa clar el teu plantejament. Si jo guanyo 1.500 € al mes i tu 15.000, posem que jo pago a hisenda 150 i tu 7.000. Tu encara en tindràs 8.000 i jo només 1.350. A canvi, tu tindràs l'escola gratuïta pels teus fills i jo també gràcies especialment a la teva major aportació. Tu tindràs metge gratuït i jo també. Tu tindràs peatge gratuït i jo també. Tu tindràs autopistes gratuïtes i jo també. Però, a més a més, tu encara tindràs 6.650 € cada mes per gastar-los en coses que jo no podré comprar. Em sembla que no surts tan desfavorit, sinó abans al contrari. L'única cosa que has fet és poder permetre que jo que, també presto la meva força del treball, pugui gaudir dels mateixos avantatges socials que tu.

  Però ningú et prohibirà que vagis al mateix metge que jo, que agafis la mateixa autopista que jo, que portis els fills a la mateixa escola que jo. En canvi, podràs pagar-te una escola privada i jo no, un metge privat i jo no, etcètera. Llavors no entenc qui és el malnascut que no et deixa que et beguis la cervesa.

  Salutacions
  Jordi

  ResponElimina
 3. ens veiem al bar dels que no cabem a la festa.

  no entenc pq collons les ajudes fiscals per lloguer en X ingressos et redueixin 400 euros si tinc 33 anys i als 34 ja no com si el canvi d'anys signifiqui un canvi de sou.
  no entenc pq parir 5 fills saben que no els podràs alimentar i donar-lis una vida com es calen es té que premiar com si fos un dret.
  no entenc pq a sobre que pago em diguin que el fet de ser un malalt viciós em pujaran el tabac com si el meu objectiu a la vida fos arribar als 80 anys destartalat.
  estic far de que després de treure'ns de sobre la dictadura moral cristiana i derivats estiguin foten la seva.
  i estic fard de que pensi que donar pel cul a un altre home em sembli fastigós i em situin a la extrema dreta
  estic fard que que vulgueu canvia una religió per l'altre com si tots fossim una massa i no que preguntar tema per tema i enlloc de haver-te de menjar amb patates un programa electoral sencer que a sobre no es compleix.

  ResponElimina
 4. els 400 de desgravació per lloger anuals en certes condicions de "tirat" i -33 només les reps si vas en directe a la guixeta a reclamar-la, per la renta que t'envien per correu no hi és, no estava l'estat pel poble o vampiritza d'ell?

  ResponElimina
 5. és clarament intencionat de amagar certs ajuts i només els reclamin ho rebran per dret i la resta tot això que t'estalvies ja que programa per maquines és convertir mecanismes mentrals de presa de decision pensaments mecanics automatics a la velocitat de la llum.

  es a dir que el màxim a favor per la plebs seria possible teconoligament però està insertat el programa màxima caixa per l'estat si no saps de sert regalet fotet som l'estat i a sobre blablablabla... ei 10.000 al més i tinc el aston-martin aparcat a la porta de casa, carnet del PS i tots som iguals.

  per 10.000 al mes et recito el pare nostre que no he memoritzat mai.

  ResponElimina
 6. ja veurem el que passa en la propera decada però intueixo baralles entre 2 bàndols clarament definits per l'estat i els que passem d'ell, del estat.

  ResponElimina
 7. democràcia la dictadura de la majoria = jo tinc el poder doncs tinc dret a evangelitzar a tothom inclosa la minoria.

  ResponElimina
 8. has guanyat les eleccions, doncs aqui tens la femwick i davant el poble.

  ResponElimina
 9. extramadament curos o tirar pel dret peti qui peti com fan el que ens governen i com feren els anteriors?

  ResponElimina
 10. pel dret? val el 90% a votat capitalista a tota europa.

  la resta callem.

  ResponElimina
 11. Company Bacus, has fotut una "vomitada" (amb perdó) que no l'acabo d'entendre però suposo que hi estem d'acord. Ara bé, tampoc entenc, i ara menys, el teu primer comentari llavors. No pretenc ser estatalista, ni comunista, ni molt menys reformista; jo trencaria amb l'actual sistema si pogués, però no sóc 10 afortunadament. La democràcia nostra és evident que és una dictadura amb totes les de la llei. Els polítics són uns titelles i uns aprofitats. Però trobo que, amb la tendència que hi havia d'anar rebaixant els impostos als que per herència i/o d'altres herbes han heretat els privilegis que a tots ens corresponen, un gir en sentit contrari és d'allò més aplaudible encara que sigui poc. Tanmateix en desconfio una mica.

  Salutacions fraternals

  ResponElimina